دستور کار عملیات نماسازی
به گزارش lsf : جناب آقای/ خانم/ شرکت محترم …………………………..طراحی داخلی……………………………. سازنده و نماینده محترم ساختمان به شماره پرونده …………………………………….. واقع به آدرس: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………با توجه به آنکه در حال حاضر مهیای شروع عملیات نماسازی ساختمان می باشید، بدین وسیله موارد ذیل در مورخه …………………………………… به جنابعالی ابلاغ می گردد:
لذا خواهشمند است قبل از انجام هرگونه عملیات اجرایی و در حین آن کلیه موارد زیر را طبق مباحث بیست و دو گانه مقررات ملی ساختمان و آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی رعایت نمایید. کلیه نکات بیان شده در دستور کارهای قبلی در این عملیات نیز لازم اجرا می باشد و برای جلوگیری از تکرار از بیان مجدد آن ها صرف نظر گردیده است.
۱) عملیات نماسازی میبایست مطابق با نقشه های مصوب کمیته نما شهرداری توسط مجری ذیصلاح انجام گردد.
۲) ابعاد سنگهای به کار گرفته میبایست با نقشه های مصوب معماری مطابقت داشته باشد.
۳) سنگهای نمای ساختمان باید اسکوپ گردد.
۴) سنگهای به کار گرفته در نماسازی می بایست مطابق با استاندارد باشند.
۵) از اجرای کانال کولر در نمای ساختمان اجتناب گردد.
۶) دیوارهای خارجی و نما باید دارای پوششی خارجی برای محافظت در مقابل عوامل جوی باشند.
۷) پوشش دیوارهای خارجی و نما باید درزپوش داشته باشد.
۸) نما باید به گونهای طراحی و ساخته شود که از انباشت آب در پشت آن جلوگیری شود. همچنین در ساخت نما از تجهیزات مناسبی برای زه کشی آبهای وارد شده به پشت آن استفاده شود.
۹) عملیات بنایی با سنگ نباید در هوای زیر ۵ درجه سانتیگراد انجام شود و بعد از عملیات ساختمانی باید به نحو مطلوب آنها را در مقابل ضربه و دیگر عوامل جوی حفظ نمود. بسته به نوع و مقاومت سنگ و شرایط اقلیمی و مصالح طرح، میبایست بندکشی مناسب با دیوارهای سنگی انجام شود. برای نصب سنگهای پلاک حتما باید قلابهای مناسب فلزی از آهن ضدزنگ و یا سایر فلزات همچون برنز جهت اتصال راحتتر سنگ به ملات و یا به صورت نصب خشک تعبیه شود.
۱۰) از ماسه شسته در دوغاب پشت سنگ استفاده شود. از نخاله برای پرکردن فضای دوغاب پشت سنگ استفاده نشود (پشت سنگ تماماً باید با دوغاب سیمان پر شود و از سنگ و آجر به عنوان پرکننده استفاده نشود). خاک حاصل از برش سنگ در هنگام فرزکاری، از پشت سنگ کاملاً شسته شود. هنگام سنگکاری در هوای سرد و شرایطی که امکان یخ زدن آب هست، عملیات سنگکاری متوقف شود.
۱۱) سیم گالوانیزه اسکوپ به طور سراسری در طول یک سنگ اجرا نشود و یک سنگ بلند را در چند نقطه سیم اسکوپ جداگانه بزنید (معمولاً سنگهای بلند از وسطشان ول میکنند). در هنگام کار باید سنگ را ابتدا مرطوب کرد و سپس از آن سنگ استفاده نمود. کلیه سنگها به صورت کله و راسته باید به گونهای روی هم قرار گیرند که قطعات به خوبی در کنار هم قفل شوند و همچنین باید دقت شود که بندهای بین سنگها روی یکدیگر قرار نگیرند.
۱۲) به هیچ عنوان از سیمان خشک روی دوغاب برای بالا بردن سرعت کار استفاده نشود. تمام سنگهای گرانیت و مرمریت اسکوپ شوند و در مورد سنگ تراورتن در جایی که سنگها در هم قفل و بست نشده و پیوسته نیست و یک قطعه سنگ به صورت تکی اجرا میشود (مانند قاب دور پنجرهها) حتما از اسکوپ استفاده شود. دوغاب سفت شده ماسه سیمان پشت سنگ به مدت ۳-۲روز آبپاشی شود.
۱۳) اگر پاشنه ستونهای برجسته نما روی زمین باشد می تواند تا ۱۰ سانت با اسکوپ و بدون رابیتسکاری از عمده نما پیش آمد، ولی اگر ستونهای برجسته روی نما از نیمه نما (مثلاً از طبقه یک به بالا) شروع میشود، حتماً احتیاج به زیرسازی با رابیتس و اسکوپ دارند. برجسته کاریها (ستونها، سینه کفتریها) حتماً با رابیتسکاری و اسکوپ کار شود. (تا پنج سانت با اسکوپ و از ده سانت با اسکوپ و رابیتس کاری).
۱۴) اگر از سنگ تراورتن توریدار استفاده میشود تمام قطعات سنگ مانند سنگ گرانیت باید اسکوپ شود (توری پشت سنگها را با چسب میچسبانند و چسب از نفوذ دوغاب به درون سنگ ممانعت میکند و چسبندگی حاصل نمیشود). ملات در میان سنگها باید به گونهای قرار گیرد که مانع از تماس لبههای فوقانی و تحتانی سنگ با هم شود.
۱۵) قطعات سنگ چیده شده در رج اول باید بزرگتر از رجهای فوقانی باشد و هر سنگ باید در جهت خواب و جهت اولیه و طبیعی آن قرار گیرد. به این ترتیب راستای نیروهای وارده بر روی هر قطعه از سنگ ساختمانی، میبایست به صورت عمود بر رگه یا خواب طبیعی آن باشد. این مساله در مورد سنگهای لایه لایه از اهمیت خاصی برخوردار خواهد بود. قطعه سنگ مذکور باید در محل مورد نظر به نحوی قرار گیرد که پس از تماس با ملات هیچگونه حرکتی نداشته باشد .
۱۶) نسبت حجمی ملات سنگکاری (مقدار ماسه و سیمان و مقدار آب مصرفی) میبایست مطابق با مشخصات فنی در نقشههای مصوب باشد.
۱۷) مجری مجاز به اضافه نمودن آب بعد از اتمام عملیات ساخت ملات نمیباشد.
۱۸) ضخامت ملات پشت سنگها در حد رواداری مجاز میبایست باشد.
۱۹) ملات تهیه شده حداکثر ظرف دو ساعت مصرف شود.
۲۰) فارسی بر نمودن سنگها در گوشهها و تقاطع سنگها با یکدیگر الزامی میباشد.
۲۱) در صورتی که تغییر مشخصات اجرایی یا مصالح نماسازی موجب تغییر وزن و بارهای وارد بر سازه گردد، لازم است نقشههای چون ساخت با تائید طراح سازه ارائه گردد.
در مورخه ………………………………………… اصل دستورکار فوق نام مهندس ناظر
به اینجانب ……………………………………………… ابلاغ و تفهیم امضا مهندس ناظر
گردید.
مهر و امضاء
تاریخ
پیشنهاد مقاله برای مطالعه بیشتر :