قرارداد گودبرداری
بسمه تعالی به گزارش ویلا پیش ساخته :
“دستورکار“
مالک/ مجری محترم ساختمان به شماره پرونده …………………
عطف به بازدید به عمل آمده از ملک شما به آدرس تهران، …………طراحی مدرسه………………………. پلاک ……… دارای پروانه ساختمانی به شماره.……….. تاریخ …./…../۱۳۹۴ ، بدینوسیله دستورکار ذیل به شما ابلاغ میگردد. لذا خواهشمند است قبل از انجام هر گونه عملیات گودبرداری و در حین آن کلیه موارد زیر را طبق مباحث بیست و دوگانه مقررات ملّی ساختمان و آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی رعایت نمایید:
۱- با توجه به اینکه عملیات تخریب به پایان رسیده است و نظر به اینکه تراز زیر بتن مگر فونداسیون طبق نقشه های مصوب m(40/3 – ) از صفر – صفر می باشد و ساختمان های همجواری فاقد زیرزمین هستند، لذا می بایستی ابتدا عملیات نخاله برداری (نخاله های حاصل از تخریب) تا تراز صفر- صفر صورت پذیرد و سپس عملیات خاکبرداری متوقف شود تا چاه های مورد نیاز برای اجرای عناصر قائم سازه نگهبان اجرا شود.
* مقنی قبل از ورود به چاه جهت عملیات چاه کنی می بایستی طناب نجات و کمربند ایمنی را به خود بسته و انتهای آزاد طناب را در بالای چاه و در نقطه ثابتی محکم کند. همچنین برای جلوگیری از سقوط خاک و سنگ به داخل چاه باید دور دهانه به عرض حداقل ۱۵ سانتی متر با مصالح مقاوم محصور شود.
۲- بعد از اجرای شبکه میلگرد فونداسیون زیر شمع ها (اعضای قائم سازه نگهبان) مطابق نقشه های مصوب، عضوهای قائم سازه نگهبان که توسط پیمانکار صاحب صلاحیت جوشکاری شده است را درون چاه ها قرار داده و اقدام به بتن ریزی نمایید.
* به منظور جلوگیری از بیرون آمدن عضو قائم از داخل بتن بر اثر نیروی کششی وارده، در بخش تحتانی هر چاه اجرای شاخک در زیر عضو قائم سازه نگهبان الزامی است.
۳- بعد از اجرای بندهای قبل ضمن حفظ سپر خاکی با شیب یک به دو برای همجواری ها در ضلع شرق، غرب و شمال؛ اقدام به خاکبرداری در امتداد دیواره گود نمایید.
۴- مطابق نقشه های مصوب عضو مایل سازه نگهبان را پس از اجرای فونداسیون آن و نصب صفحه های مربوطه و بولت های آن اجرا کرده؛ طوری که از یکسو به ورق کف فونداسیون سازه نگهبان و از سوی دیگر به عضو قائم آن با رعایت ضوابط جوشکاری متصل شود.
۵- بلافاصله پس از اجرای اعضای مایل سازه نگهبان ، اعضای افقی (سینه بندها) و قطری سازه نگهبان را اجرا نمایید.
۶- پس از تکمیل سازه نگهبان اقدام به بافتن شبکه میلگردهای فونداسیون نمایید و برای قسمت هایی از فونداسیون که سپر خاکی حفظ شده است و قابل اجرا نمی باشد می بایستی از میلگرد رزوه شده به صورت انتظار برای متصل نمودن قسمت هایی از فونداسیون که بعد از برداشته شدن سپر خاکی اجرا می شود، استفاده کنید.(باز و بست خم میلگردها جهت انتظار برای اجرای فونداسیون ممنوع است)
۷- اعضای قائم سازه نگهبان نباید با جداره دیوار همجواری ها فاصله یا درز داشته باشند و چنانچه به هر دلیلی فاصله ای ایجاد شد، می بایستی با مصالح پر کننده (مانند آجر و ملات ماسه و سیمان و آهک) فیلرگیری شود.
۸- به منظور تامین صلبیت جانبی سیستم سازه ای متشکل از کلّ خرپاها و به جهت به حداقل رساندن طول کمانش اعضای قائم و مایل خرپاها، بین هر دو خرپای مجاور می بایستی مطابق نقشه های مصوب مهاربندی گردد.
۹- حداقل مقاوت مشخصه بتن مصرفی برای شمع ها و فونداسیون ها از نوع C25 است. (یعنی مقاومت فشاری نمونه استوانه ای ۲۸ روزه آن باید حداقل ۲۵ مگاپاسکال باشد)
۱۰- حداقل عیار بتن مصرفی ۴۰۰ کیلوگرم سیمان در هر متر مکعب بتن است و روانی (اسلامپ) بتن مصرفی باید با استفاده از روان کننده های مجاز در حدود ۱۵۰ میلیمتر باشد.
۱۱- نظر به اینکه عملیات خاکبرداری وگودبرداری عموماً در طول شب انجام می شود، لذا مطابق مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان باید نور و روشنایی مصنوعی کافی و مناسب بواسطه وسایل روشنایی ثابت و قابل حمل در محل های کار، عبور و مرور، گودبرداری و حفاری فراهم شود.
۱۲- در فاصله نزدیکتر از نیم متر از لبه گود دپوی مصالح، ضایعات و یا هرگونه بارگذاری ممنوع است.
۱۳- ایستادن اشخاص در زیر جام و بازوی دستگاه های خاکبرداری و نیز مشغول به کار بودن کارگران در قسمتی که ماشین آلات حفاری کار میکنند، ممنوع است.
۱۴- قبل از آغاز عملیات خاکبرداری و گودبرداری می بایستی علائم هشدار دهنده (مثل چراغ گردان و هشدار دهنده) و همچنین تابلوهای ایمنی و هشدار دهنده مربوطه در محل کارگاه و در مجاورت گذر نصب گردد.
۱۵- جهت جلوگیری از ریزش و جریان آب های حاصل از باران، شست و شو و فاضلاب سرویسهای بهداشتی کارگران و پرسنل کارگاه به داخل گود، اقدامات لازم را بعمل آورید.
۱۶- پایش ساختمان های مجاور می بایستی قبل و در حین گودبرداری بصورت منظم توسط مهندس مجری مندرج در پروانه صورت پذیرد.
۱۷- عملیات خاکبرداری و گودبرداری باید با رعایت کلیه موارد ذکر شده در مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان و توسط پیمانکار صاحب صلاحیت صورت گیرد.
۱۸- نظر به اینکه ساختمان های مجاور دارای بنای قدیمی می باشند، لذا به جهت جلوگیری از وارد آمدن هر نوع خسارتی تخریب بتن و یا سنگ حاصل از عملیات گودبرداری باید به نحوی صورت گیرد که لرزش و ارتعاشی به ساختمانی های مجاور وارد نکند (مانند روش کت-راک).
۱۹- با رعایت مفاد بخش ۱۲-۵-۱ مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان پرتگاه ها و کناره محل گودبرداری شده می بایستی به وسیله پوششها یا نرده های حفاظتی محکم و مناسب و حسب مورد با استفاده از شبرنگ ها و چراغ و تابلوهای هشدار دهنده مناسب و قابل رویت در طول روز وشب، به طور مطلوب حفاظت گردند.
۲۰- نظر به اینکه نحوه عملکرد لودر (بارکن) فشار زیادی به خاک می آورد (حالت انفجاری دارد)، استفاده از لودر برای عملیات گودبرداری ممنوع است و عملیات گودبرداری می بایستی توسط بیل مکانیکی (با جام معکوس) صورت پذیرد.
۲۱- عملیات خاکی شامل خاکبرداری، خاکریزی، تسطیح زمین،گود برداری، پی کنی ساختمان، حفر شیارها،شمع ها،کانال ها، چاه ها و مجاری آب و فاضلاب بایستی با رعایت نکات ذکر شده در بند ۱۲-۹ مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان اجرا شود.همچنین کلیه موارد ذکر شده در بند ۲۲-۹-۱-۴ مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان قبل از شروع عملیات خاکی بایستی توسط سازنده رعایت شود.
۲۳- سازنده در عملیات گودبرداری و پایدارسازی جداره های گود موظف است مفاد بند ۱۲-۹-۲ مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان و همچنین مبحث”پی و پی سازی”مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان و دستور العمل اجرایی گودبرداری های ساختمانی ابلاغی وزارت راه و شهرسازی را رعایت نماید.
۲۴- سازنده موظف است در صورت مواجه شدن با چاه ها یا قنوات (چه متروکه و چه فعال) در حین عملیات گودبرداری سریعاً ادامه عملیات گودبرداری را متوقف کند و فوراً مراتب را به اطلاع مهندس ناظر و مراجع ذی الصلاح برساند و رسید دریافت کند. سازنده به هیچ وجه حق ندارد بدون اجازه دستگاه نظارت اقدام به پر کردن چاه ها یا قنوات نماید و در صورت وقوع چنین امری، کلیه مسئولیتها و جبران خسارات بر عهده ی سازنده خواهد بود.
بدیهی است در صورت عدم اجرا و رعایت موارد مذکور کلیه مسئولیتهای حقوقی، مدنی و کیفری و همچنین تبعات مالی و جانی ناشی از عدم اجرای این موارد بعهده مجری و مالک ساختمان می باشد.
این دستور کار در جهار صفحه و بیست وچهار بند تهیه و به مجری و مالک تفهیم، ابلاغ و واصل گردید.
پیشنهاد مقاله برای مطالعه بیشتر :