×

ساخت موزه

طراحی موزه  نحوه ساخت موزه بسیار اهمیت دارد، زیرا موزه باید مجموعه را چنان در معرض نمایش قرار دهد که بازدید کننده علاوه بر تفریح، طراحی موزه برای بهره گیری علمی نیز بتواند از آنجا استفاده کند.

اصول طراحی موزه ها معمولاً در چارچوب تفسیری خود با استفاده از تکنیک های سمعی و بصری برای انتقال مفاهیم موجود در مصنوعات ، داستان سرایی را در پیش می گیرند. اولین نمونه موزه در دوران هخامنشی بوجود امده است که جنبه خصوصی داشته ؛ولی اولین طراحی موزه با مفهوم امروزی میتوان در دوره محمد علی شاه مشاهده نمود. طراحی ، تفکیک و تلفیق درست مسیرهای مختلف با در نظر گرفتن خوانایی مسیرها ، احترام به نیازهای روانی انسان ، امکان بازدید بدون آنکه حق دیدار سریع عمومی ، دیدار از همه بخش ها و یا دیدارهای تخصصی را از بازدید کننده سلب کند مسیر پرسنل ، مسیر اشیاء ، مسیر خدمات و نظافت باید کاملاً تفکیک شوند

ساخت موزه به دلیل حفظ آثار گذشتگان برای آیندگان انجام می گردد تا شیوه زندگی، آداب و رسوم و اخلاق و احوال مردم گذشته را نشان دهند. به تعبیر دیگر موزه ها آئینه فرهنگ ها و رسوم و سنت های گوناگون گذشته و نمایشگر میراث فرهنگی ملتهای مختلف از زمانهای دور تا عصر حاضر می باشند. موزه علاوه بر اینکه از اشیاء نگهداری می کند، هویت آنها را نیز شناسایی می کند.

۰۹۱۲-۲۲۳-۶۹۷۴

طراحی موزه و ساخت موزه

ساخت موزه

ساخت موزه

اهداف ساخت موزه 

  1. نگهداری آثار گذشتگان و نمایش و انتقال آنها به آیندگان
  2. ارزیابی و مقایسه بین پدیدارهای تاریخی، عملی، فنی، صنعتی و هنری گذشته و حال
  3. ایجاد تفاهم بین ملل و اقوام و تقویت آن
  4. ارتقا و بهبود میزان دانش محصلین، دانشجویان، پژوهشگران و
  5. شناخت سهم اقوال و ملل، در فرهنگ و تمدن جهانی
  6. جلوگیری از تخریب فرهنگ بومی
  7. طراحی موزه

بخش های موردنیاز در ساخت موزه 

۱- طراحی موزه واحدهای اداری:

قسمتهای اصلی واحدهای اداری موزه با توجه به عملکردهای هر یک باید در محل مناسبی ساخته شود. نقشه ساخت ویلا باغ ساخت موزه همچنین طرح ریزی باید طوری باشد که اطلاعات لازم در اختیار کارکنان قرار گیرد.

بهتر است بخش اداری به وسیله سالن اصلی ورودی در دسترس همگان باشد، همچنین اگر ورودی جدا و مستقل به جهت دستیابی کارکنان و افراد ویژه در نظر گرفته شود، بسیار مناسب می باشد.

۲- طراحی موزه واحد پژوهش:

مساحت آزمایشگاه ها باید با اندازه موزه تناسب داشته باشد و فضایی که به این منظور اختصاص می یابد باید وسیع بوده، از نور کافی و جریان هوای مناسب برخوردار باشد. همچنین به تمامی امکانات پیشگیری در برابر سرقت و آتش سوزی مجهز بوده و به آسانی قابل دسترس باشد.

طراحی موزه

طراحی موزه

۳- طراحی موزه گالری ها:

نحوه ساخت موزه باید به گونه ای باشد که قسمت گالری های موزه که برای نمایش آثار هنری و اشیاء فرهنگی و علمی مورد استفاده قرار می گیرند، همچنین در مقابل عواملی همچون خرابی، دزدی، آتش سوزی، رطوبت، خشکی بیش از حد، نور شدید آفتاب و گرد و غبار مقاوم ساخته شود و اشیاء نیز باید طوری قرار داده شوند پروژه عمرانی چیست طراحی موزه که بدون زحمت در معرض دید مردم قرار گیرند.

۴- طراحی موزه آمفی تئاتر:

نحوه ساخت موزه باید طوری باشد که قسمت آمفی تئاتر آن از مسیر عادی بازدیدکنندگان جدا و نزدیک به سالن اصلی ورودی در نظر گرفته شود. همچنین کاملا مجهز به وسایل ایمنی باشد. درهای اضافی، سیستم مستقل برق، از نظر گرما و سروصدا از بقیه بخش های ساختمان جدا باشد.

۵- طراحی موزه کتابخانه:

مهمترین نکته ای که در ساخت کتابخانه باید مورد توجه قرار گیرد، آرامش و سکوت آن است. انواع پروژه عمرانی پس باید به محل ساخت آن در موزه و همینطور به مصالح به کار رفته در آن دقت لازم گردد. تابش مستقیم نور خورشید از کتابخانه خوشایند نیست، پس حتی الامکان سعی شود نور کتابخانه از سمت شمال تامین گردد.

۶- طراحی موزه انبار:

بسیاری از موزه ها برای اینکه از مسائل ناشی از فشار و بار سنگین بر ساختمان طبقه زیرین جلوگیری به عمل آورند، از آنجا به عنوان انبار استفاده می کنند.

۷- طراحی موزه پارکینگ موزه:

در ساخت موزه باید پارکینگ نیز در نظر گرفته شود. بهتر است پارکینگ کارمندان از پارکینگ عمومی جدا باشد و حتی المقدور فضایی سرپوشیده و یا با سایه افکن، مخصوصا برای پارکینگ کارمندان که ماشین مدت زیادی پارک می گردد، در نظر گرفته شود تا از تابش آفتاب حفظ گردد. ورودی سواره باید به میزان حداقل ۱۵۰ متر از تقاطع خیابان فاصله داشته باشد.

۸- طراحی موزه تاسیسات موزه:

محل ساختمان تاسیسات موزه باید به گونه ای ساخته شود که امکان دسترسی سواره و پیاده به آن امکان پذیر و دور از گالری های موزه باشد تا آلودگی های صوتی و هوایی آن مزاحمت ایجاد نکند.

نحوه طراحی موزه، به دلیل اینکه موزه ها به عنوان نمایشگاه آثار می باشند، بسیار مهم می باشد.

در واقع موزه ها محلی برای دیدن میراث فرهنگی یک کشور هستند. در واقع موزه ها به عنوان موسساتی ساخته شده اند که اشیای با اهمیت و باارزش فرهنگی در این مکان، گرامی شمرده شود و تا جایی که امکان دارد نیز از ویرانی و نابودی مصون نگه داشته شود.

نقش موزه ها در قبال این اشیاء همانند نقش کتابخانه ها در قبال کتاب ها می باشد. موزه یک واحد تحقیقاتی، هنری، فرهنگی و آموزشی می باشد که میراث فرهنگی هر کشور در آن به شیوه علمی و فنی، نگهداری، معرفی و مطالعه می گردد.

 طراحی موزه، با طراحی یک نمایشگاه یا آتلیه نمایشی تفاوت دارد.

یک نمایشگاه یا آتلیه هنری، معماری ساختمان فضایی است که در آن برخی از آثار مادی یا معنوی به صورت موقت و در زمان محدودی به نمایش گذاشته می شوند و پس از اتمام دوره خود، جذابیت کمتری دارند. نوع تفکر در یک نمایشگاه، موقتی بوده و هدف آن کاملا آشکار است.

در حالی که برای یک موزه، اندیشه های درازمدتی وجود دارد. عموما علاوه بر اهداف اقتصادی غیر مستقیم، ساخت موزه اهداف خاص فرهنگی، تاریخی، سیاسی آن را حمایت می کند. طراحی موزه‏ باید بسیار دقیق انجام شود تا نگرش جامعه به موضوعی خاص را تغییر و تقویت کند.

ساخت موزه

ساخت موزه

اصول طراحی موزه

۱– طراحی موزه در نظر گرفتن فضایی برای فعالیت متضاد: هر فعالیتی که مخاطب در موزه انجام می دهد، به فضایی برای فعالیت متضاد آن نیاز دارد تا احساس خستگی در مخاطب از بین برود. هنر طراح در طراحی موزه، کنار هم قرار دادن اصولی و مناسب فعالیت های متضاد می باشد.

۲– طراحی موزه توجه به بالا بردن بازده موزه: نحوه طراحی موزه باید طوری باشد که بازده موزه را بالا برده و شوق بازدیدکننده را برای ماندن و دیدن افزایش دهد. چون در موزه دیدن از نزدیک اتفاق می افتد، برای رفع خستگی نیاز به دیدن دوردست احساس می شود و بازگذاشتن مسیر دید چشم اندازهای اطراف از اهمیت خاصی برخوردار می باشد.

۳– طراحی موزه توجه درست به نورپردازی: محل فعالیت انسان نیاز به فضای باز و ارتباط مستقیم با نور طبیعی و محل نمایش اشیاء نیاز به نور مصنوعی و قابل کنترل دارد. ساخت موزه و طراحی  موزه و نورپردازی موزه باید به گونه ای باشد که فعالیت ها و نیازهای متضاد را در نظر گرفته و با روابط هماهنگ فضا، نور و آثار مطابقت داشته باشد.

۴- طراحی موزه اصولی ورودی موزه: ورودی باید به صورت یک عنصر معماری مستقل اما در رابطه تنگاتنگ با موزه طراحی شود. زیرا ورودی موزه، پلی است که مردم را با محتویات موزه پیوند می دهد. همچنین اگر ورودی مستقل برای برخی فضاهای خدماتی مانند رستوران ها در نظر گرفته شود، باعث می شود تا موزه در معرض بازدید اتفاقی کسانی قرار بگیرد که اصلا برای دیدن موزه نیامده اند و همین موضوع، ساخت و ساز به جذب مخاطب و فعال نگه داشتن موزه کمک بزرگی می کند.

طراحی موزه

طراحی موزه

۵- طراحی موزه نظم درست در طراحی موزه: طراح، در ساماندهی فضایی موزه باید تلاش کند تا نظمی را ایجاد کند که بازدیدکننده به راحتی بتواند در فضاهای مختلف موزه بگردد و سلسله مراتب آن را به خوبی درک کند. باید توجه داشت که موزه و ساختمان آن، وسیله نمایش اشیاء است. در طراحی، مسیر گردش بازدیدکننده و مسیر حرکت کارکنان موزه و مسیر جابجایی آثار، همگی باید از همدیگر جدا باشند.

۶- طراحی موزه برقراری ارتباط خوب با مخاطب: راز ماندگاری هر موزه ای در برقراری ارتباط خوب طراحی فضا و اشیا با مخاطب می باشد. هر بیننده ای به بهانه برقراری ارتباط فردی با اشیاء به موزه می آید. نحوه طراحی موزه باید به گونه ای باشد که فضا برای بیان مطالب به گونه ای تعریف و خلق شود که مخاطب عمق مسائل را دریابد و نتایج و رفتار موردنظر حاصل شود.

اطلاع از برآورد هزینه ساخت موزه از مواردی است که برای افرادی که دنبال ساخت وسازهای کم خطر و کم ریسک هستند، بسیار مهم می باشد. وقتی نرخ دلار و ارز و نفت و هر آنچه بیشترین تاثیرگذاری را در اقتصاد کشورها دارد، روزبه‌روز متغیر می‌شود، سرمایه‌گذاران سعی می‌کنند حوزه‌هایی را انتخاب کنند که کمتر سروکاری با این مسائل داشته باشند.

با بررسی بازار سرمایه‌گذاری متوجه می‌شویم که حوزه‌های فرهنگی و میراث فرهنگی و گردشگری این روزها چشم‌انداز روشنی را پیش روی سرمایه‌گذاران قرار داده و استقبال خوبی از این حوزه‌ها می‌شود. یکی از حوزه‌های مربوط به میراث فرهنگی که مکانی تقریبا امن برای سرمایه‌گذاری است، نمای ساختمان سنگ رومی بخش موزه و موزه‌داری است. در هزینه ساخت موزه، بسیاری از هزینه‌های دکوراسیون و حفاظتی از سوی نهادهای مربوط برای موزه‌های دارای مجوز در نظر گرفته شده است.

ساخت موزه

ساخت موزه

طراحی موزه

مهم‌ترین هزینه ها برای سازندگان موزه، مربوط به ملک و محل موزه است و برآورد هزینه ساخت موزه، باتوجه به ابعاد، شهر مورد نظر و همچنین موقعیت جغرافیایی در آن انجام می شود. بسیاری از هزینه‌های دکوراسیون و حفاظتی نیز از سوی نهادهای مربوط برای موزه‌های دارای مجوز در نظر گرفته شده است. علاوه بر این هزینه ها، یکسری هزینه برای ساخت داخل موزه موردتوجه می باشد که به آنها اشاره می کنیم:
۱- طراحی موزه ساخت آمفی تئاتر(سالن چند منظوره):

یکی از فضاهای مهم و با ارزش در هر موزه ای ساخت سالن چند منظوره است که تاثیر زیادی در رشد وجوه اجتماعی این بنا دارد. طراحی نما مدرن طراحی موزه سمینار و کنگره و جلسات، تأتر و کنسرت و نمایشهای سینمایی از انواع اجتماعاتی هستند که در این سالن برگزار می شود.
۲- طراحی موزه ساخت گالری ها:

گالری ها قسمت مهم موزه ها می باشند. از آنجا که آثار به نمایش گذاشته شده شامل آثار دائمی و موقت می باشند، ساخت موزه گالری ها نیز دو قسمت هستند: گالری های دائمی که در آن آثار دائمی که عموماً تغییر نمی کنند، به نمایش گذاشته می شوند و گالری های موقت که به طبع در آن آثار به صورت موقت و در زمان برپایی نمایشگاه موقت و موسمی به نمایش گذاشته می شوند.
۳- طراحی موزه ساخت کتابخانه:

امروزه هیچ موسسه آموزشی و پژوهشی بی نیاز از کتابخانه نیست.

طراحی موزه

طراحی موزه

موزه ها نیز به دلیل اینکه وظایف تهیه اشیاء تازه، نمایش و تحقیق در مورد اشیاء موزه ای را بر عهده دارند، ساخت موزه نیازمند کتابخانه ای مجهز می باشند که به نوعی متناسب با نوع و اهداف مراجعه کننده آن ساخته شده اند و نیازهای تحقیقاتی کارشناسان و متخصصان موزه را برآورده می سازد.

۴- طراحی موزه  ساخت رستوران یا چایخانه:

برای یک موزه کوچک تنها ساخت یک بوفه و یا یک چایخانه سنتی، کافی است. ساخت این فضا برای استراحت کارکنان، پژوهشگران و بازدیدکنندگان از موزه پیشنهاد می شود.
۵- طراحی موزه  ساخت فروشگاه صنایع دستی:

وجود فروشگاهی جهت فروش صنایع دستی هنرمندان در کنار موزه، می تواند باعث افزایش بازدیدکنندگان گردد و طراحی موزه همینطور حقایقی که در موزه به نمایش گذاشته شده را در آثار زمان معاصر محقق سازد.

۶- طراحی موزه ساخت پارکینگ:

یکی از اساسی ترین مسائل پشتیبانی در موزه ها پارکینگ است که باید به آن توجه کامل نمود. طراحی نما مدرن کلاسیک بهتر است پارکینگ در موزه در قسمتهای جداگانه ساخته شوند، پارکینگی مخصوص کارمندان موزه و پارکینگی مخصوص بازدیدکنندگان موزه.
۷-طراحی موزه ساخت فضای تاسیساتی:

از فضاهای جانبی که در کیفیت بخشی به فضاهای مورد استفاده نقش مهمی بازی می کند فضای تاسیساتی است. ساخت موزه موتورخانه مرکز تاسیسات گرمایی و تهویه مطبوع موزه است. دستگاههای موتورخانه نیاز گرمایی و سرمایی و آب گرم و آب سرد لازم برای تاسیسات بهداشتی را تامین می کنند.

طراحی موزه

طراحی موزه

۸- طراحی موزه ساخت فضای سبز:

مسلما موزه ای که با باغ و چمن و درخت تزیین گردد، زیباتر و جذابتر خواهد بود. طراحی موزه شاخه درختان در اطراف موزه از گرد و غبار و مواد شیمیایی که سبب آلودگی می شوند، جلوگیری می کنند و همچنین در تنظیم رطوبت هوا موثر هستند.

 

یک پاسخ به “طراحی موزه + ساخت موزه + طراحی موزه مدرن”

  1. رضا امیری گفت:

    از ما بپرسید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *