دستورکار عملیات نازک کاری
دستورکار عملیات نازک کاری
به گزارش ویلا پیش ساخته : جناب آقای/ خانم/ شرکت محترم ………………………………………………………….. سازنده و نماینده محترم ساختمان به شماره پرونده …………………………………….. واقع به آدرس: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………با توجه به آنکه در حال حاضر مهیای شروع عملیات نازککاری ساختمان می باشید، بدین وسیله موارد ذیل در مورخه …………………………………… به جنابعالی ابلاغ می گردد:
لذا خواهشمند است قبل از انجام هرگونه عملیات اجرایی و در حین آن کلیه موارد زیر را طبق مباحث بیست و دو گانه مقررات ملی ساختمان و آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی رعایت نمایید. کلیه نکات بیان شده در دستور کارهای قبلی در این عملیات نیز لازم اجرا می باشد و برای جلوگیری از تکرار از بیان مجدد آن ها صرف نظر گردیده است.
۱) ارتفاع تمام شده پارکینگ و پیلوت در ساختمانهای بتنی میبایست از زیر آویز تا کف تمام شده کنترل گردد.
۲) ارتفاع نردههای راه پله و بالکنها و جانپناه پشت بام نباید کمتر از۱.۱متر باشد.
۳) فاصله تیرهای عمودی نردههای راه پلهها و بالکنها و سایر نردهها نباید از ۱۱ سانتیمتر بیشتر باشد. (مطابق مبحث چهارم صفحه ۴۰)
۴) سنگهای نمای ساختمان باید اسکوپ گردد. ارائه دستور کار جهت اسکوپ سنگ طراحی نما ضروری میباشد.
۵) اندازهگیری شیب رمپ الزامی است.
۶) اجرای دربهای ضد حریق در راه پله در صورت موجود بودن در نقشههای معماری الزامی میباشد.
۷) در صورت نصب چراغ سنسوردار در راه پله نصب کلید جداگانه برای آن الزامی است.
۸) اجرای کولر در بالکن و پاسیو مجاز نمیباشد.
۹) از اجرای کانال کولر در بالکن، پاسیو و نمای ساختمان اجتناب گردد.
۱۰) اجرای پکیج و کولر آبی، کنار هم مجاز نمیباشد.
۱۱) رعایت مبحث ۱۹مقررات ملی ساختمان الزامی است و میبایست توسط مجری ذیصلاح بنا به تشخیص ناظر و مالک انجام گردد.
۱۲) سیستمهای اعلام و اطفای حریق میبایست مطابق نقشههای تاسیسات مکانیکی اجرا گردد.
۱۳) اگر خاکهای مجاور دیوارهای زیرزمین مرطوب باشد روی ماسه سیمان را سه قشر قیر و گونی کشید. در این محل بیشتر از قیر ۷۰×۶۰ استفاده مینمایند در موقع قیر و گونی کردن باید دقت شود که به هیچ وجه منفذ یا سوراخی خالی نبوده و در همه لایهها قیر، کلیه سطح را بپوشاند و بهتر است در همین مرحله قیر و گونی تا روی کرسی چینی دیوار زیرزمین یکسره ادامه پیدا کند. در کلیه مراحل باید به وسیله قیر کلیه سطح دیوار پوشانیده شده باشد اگر خاک اطراف زیاد مرطوب نباشد یک لایه قیر و گونی کافی است (دو قشر ویک لایه گونی )
۱۴) قیر و گونی سرویسها بهتر است در دو مرحله انجام شود. مرحله اول دیوارها، مرحله دوم کف. نظر به اینکه معمولاً کاشی کاری سرویسها را قبل از فرش کف انجام می دهند، چنانچه قیر و گونی کف نیز همزمان با قیر و گونی دیوارها انجام شود در موقع کاشیکاری و عبور و مرور کارگران از روی کف ناچار قیر و گونی آسیب دیده و سوراخ می شود و در نتیجه در موقع فرش کف دوباره این قیر و گونی با دو لایه گونی تجدید شود. برای جلوگیری از این دوباره کاری بهتر است ابتدا دیوارها را قیر و گونی نموده و حداکثر این قیر و گونی را تا ۱۰ سانتیمتر روی کف ادامه دهیم و بعد از اجرای کاشیکاری و بلافاصله قبل از فرش کف نسبت به قیر و گونی کف اقدام نموده و فوراً فرش کف را شروع نماییم. بهتر است قیر و گونی کف سرویسها در دو لایه گونی و سه لایه قیر انجام شود و بعد از اجراء حتماً به وسیله آب بستن در محل از غیر قابل نفوذ بودن آن مطمئن شویم.
۱۵) حداقل ارتفاع کاشی در حمام ها به واسطه وجود دوش تا ۱۸۰سانتیمتر و در آشپزخانه تا۱۵۰سانتیمتر(چند رج بالاتر از ظرفشویی ) می باشد. همچنین در توالت ها تا ۶۰ سانتی متر و اگر در توالت دستشویی وجود داشته باشد ارتفاع کاشی در آن قسمت ۹۰ سانتیمتر باید باشد.
۱۶) رعایت نکات زیر در نماسازی الزامی است:
۱-۱۶) نما باید با سطح زیر کار اتصال کافی داشته باشد تاذهنگام بروز زلزله خطر جدا شدن و فروریختن آن وجود نداشته باشد.
۲-۱۶) نما باید قابلیت تحمل شرایط اقلیمی خاص هر منطقه را داشته باشد.
۳-۱۶) نما باید به گونهای انتخاب و اجرا شود که بروز اشکالاتی در آن (مانند ترک خوردگی) موجب آسیب دیدن سطح زیر کار بویژه اجزای سازهای نشود .
۴-۱۶) از اجرای نماهای مجزا قبل از تکمیل سطح زیر کار پرهیز شود.
۵-۱۶) از به کار بردن قطعات سنگین در نما پرهیز شود.
۱۷) اجرای عایقکاری در موارد زیر لازم میباشد :
الف) بامهای تخت، شیبدار، قوسی وگنبدها ب)ایوان ها ج) کفها (در تماس با زمین نمناک وکف سرویسها و آشپزخانه)
د) شالودهها (در تماس با زمین نمناک) ه) دیوارهای زیرزمین و دیوارهای در تماس با آب
و) سایر قسمتها از قبیل کف پنجرههای در تماس با محیط اطراف، درپوش و دیوار جانپناه، دودکشها، بدنه وکف استخرها و منابع آب، نماهایی که در معرض بوران قرار دارند.
۱۸) هنگام اجرای عایقکاری با قیر و گونی باید موارد زیر رعایت گردد :
۱-۱۸) عایقکاری به هنگام بارندگی مجاز نیست.
۱۸- ۲) عایقکاری بر روی سطوح مرطوب مجاز نیست.
۳-۱۸) عایقکاری جامد را تا هنگامی که گرم و روانند باید مصرف کرد.
۴-۱۸) دمای قیرهای مورد مصرف نباید بیش از ۱۷۷ + درجه سلسیوس باشد.
۵-۱۸) راه رفتن روی سطوح عایقکاری شده باید با احتیاط و با استفاده با کفشهای بدون میخ انجام شود.
۶-۱۸) مصرف میخ برای محکم کردن لایههای عایقکاری مجاز نیست.
۷-۱۸) لایه های عایق باید از هر طرف ۱۰ سانتیمتر همپوشانی داشته و با قیر مناسب کاملاً به هم چسبانده شوند. در همپوشانی لایهها باید لایههای رویی در سمتی قرارگیرند که مطابق شیببندی انجام شده آب از روی آنها به سمت لایه زیری سرازیر گردد.
۸-۱۸) هنگامی که عایقکاری در بیش از یک لایه انجام می شود، لایه های متوالی عایق باید عمود بر هم قرار گیرند.
۹-۱۸) سطوح عایقکاری شده باید پس از تکمیل لایه محافظی پوشانده شوند.
۱۰-۱۸) عایقکاری با عایقهای رطوبتی آماده، مطابق روشهای توصیه شده توسط سازندگان انجام شود، در هر حال باید به تأیید دستگاه نظارت برسد.
۱۱-۱۸) ایجاد زیرسازی مناسب برای انجام عایقکاری ضروری است.
۱۹) رعایت موارد زیر در مورد اندازه و محل بازشوها الزامی است:
۱-۱۹) مجموع سطح بازشوها در هر دیوار باربر از یک سوم سطح آن دیوار بیشتر نباشد.
۲-۱۹) مجموع طول بازشوها در هر دیوار باربر از یک دوم طول دیوار بیشتر نباشد .
۳-۱۹) فاصله اولین بازشوها در هر دیوار باربر از بر خارجی ساختمان (از انتهای دیوار) کمتر از ۷۵ سانتیمتر نباشد، مگر آنکه در طرفین بازشو کلاف قائم (از کف تا سقف ) قرار داده شود.
۴-۱۹) فاصله دو بازشو نباید از دو سوم ارتفاع کوچکترین بازشوی طرفین خود و همچنین از مجموع طول آن دو بازشو کمتر باشد. در غیر این صورت جرز بین دو بازشو، جزئی از بازشو منظور میشود و نباید آن را به عنوان دیوار باربر به حساب آورد.
۵-۱۹) نعل درگاه روی بازشوهای مجاور باید به صورت یکسره با دهانهای برابر مجموع طول بازشوها به اضافه جرز بین آنها باشد.
۶-۱۹) هیچ یک از ابعاد بازشوها از ۲.۵ متر بیشتر نباشد. در غیر اینصورت باید طرفین بازشو را با تعبیه کلافهای قائم که به کلافهای افقی متصل می شوند، تقویت شود.
۲۰) برای نصب نعل درگاهها رعایت شرایط زیر الزامی است:
۱-۲۰) طول نشیمن نعل درگاه بر روی دیوار در هر طرف باید حداقل ۳۰ سانتیمتر باشد.
۲-۲۰) در صورت استفاده از کلافهای قائم در اطراف بازشوها، نعل درگاه باید به نحو مناسبی به آنها متصل شوند.
۳-۲۰) عرض نعل درگاه باید مساوی ضخامت دیوار باشد.
۲۱) در صورت وجود چاه ارت حداقل عمق چاه ارت ۴ متر و حداقل قطر چاه ۹۰سانتیمتر (با در نظر گرفتن موقعیت محل) در نظرگرفته شود.
۲۲) ضروری است سیمها به صورت یکپارچه در داخل لولهها کشیده شوند و به هیچ عنوان از سیم دو تکه استفاده نشود.
۲۳) در پریزهای نصب شده در ارتفاع ۳۰ سانتیمتری از کف تمام شده واحدها، دارای سیستم محافظ کودک باشند تا از امکان ورود فلزات نوک تیز مانند میله بافتنی، میخ، خودکار و … در آن جلوگیری شود.
۲۴) از هر واحد سه رشته سیم ( فاز، نول، ارت ) مطابق نقشه طراحی حداقل به ضخامت ۴ میلیمتر تا محل نصب انشعابات برق (کنتورها) اجرا شود.
۲۵) استاندارد فیوز مینیاتوری برای مدارات روشنایی ۱۰ آمپر و برای پریزها ۱۶ آمپر میباشد. همچنین جعبه فیوزهای مینیاتوری در محل مناسب و در ارتفاع۱۵۰سانتیمتری نصب گردد.
۲۶) ضروری است در صورت نیاز به احداث مدار تغذیه کولرگازی یک دستگاه فیوز مینیاتوری ۲۵ آمپر مجزا برای آن در نظر گرفته شود.
۲۷) جانمایی پریزها در آشپزخانه برابر استاندارد نصب گردیده و محل نصب پریزها با تاسیسات آب و گاز برای مصارف گاز خوراکپزی، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، پکیج، یخچال و فریزر و … هماهنگی داشته باشد.
۲۸) باید به مالک اطلاع داده شده تا قبل از نصب تابلو کنتورهای برق، آن را به تائید شرکت برق منطقه خود برساند.
۲۹) قطر لولههای استفاده شده در قسمتهای مختلف ساختمان باید متناسب با تعداد رشته سیمهای عبوری و سطح مقطع آنها انتخاب شود.
۳۰) استفاده از جعبههای تقسیم و قوطیهای با کیفیت ضروری است. در ضمن اتصال لولهها به جعبههای تقسیم و قوطیهای کلید و پریز میبایست به صورت مناسب اجرا گردد و قابل تغییر به لحاظ مکانی در زمان اجرای کاشیکاری باشد.
۳۱) ضروری است لولههایی که سیمهای برق از آنها عبور کرده از لوله هایی که سیمهای جریان ضعیف ( آنتن و تلفن و … ) از آنها عبور میکنند مجزا باشند.
۳۲) به علت عدم ورود نخالههای ساختمانی و گچ و سیمان در داخل لولهها و در محل جعبههای تقسیم و قوطیهای کلید و پریز میبایست سر لولهها مسدود شده باشد.
۳۳) لولهها در داخل سقف کاذب توسط بست مناسب (عدم تکیه به سقف کاذب) مهار شوند.
۳۴) در صورت شکسته شدن لولهها، جعبههای تقسیم، جعبههای فیوز مینیاتوری و قوطیهای کلید و پریز ضروری است قبل از اتمام مرحله نازککاری نسبت به تعویض آنها اقدام شده باشد.
۳۵) ارتفاع نصب جعبه تابلو توزیع برق واحد (تابلو فیوزهای مینیاتوری) شاسی اعلان حریق، آیفون، ترموستات و …. از کف تمام واحدها ۱۵۰ سانتیمتر و ارتفاع کلید کولر ۱۳۰ سانتیمتر است.
۳۶) محل نصب تابلو کنتورها ، نزدیک درب ورودی ساختمان (درب عبور و مرور افراد) و در قسمتی است که به هنگام باز شدن درب پشت آن قرار نگیرد، همچنین محل نصب تابلو کنتورها باید از کنتورهای گاز فاصله داشته باشد (حداقل ۱۵۰ سانتیمتر).
۳۷) جهت تامین برق آسانسور نیز تمهیدات لازم صورت گرفته و با مجری آسانسور هماهنگیهای لازم توسط مجری تاسیسات الکتریکی شده و لولهگذاریهای مورد نیاز انجام شود.
۳۸) روشنایی تونلی چاه آسانسور و پریز بالا و پائین چاه میبایست طبق نقشه و استاندارد اجرا شود.
۳۹) ارتفاع ۱۲۰سانتیمتر برای کلید و پریز در محیطهای مرطوب مانند پیلوت، سرویس بهداشتی و … الزامی است.
۴۰) کلیه سیم کشیهای موقت و نصب تجهیزات برقی باید با رعایت ضوابط و مقررات مبحث ۱۳ مقررات ملی ساختمان و آییننامه حفاظتی تأسیسات الکتریکی در کارگاه صورت گیرد و موارد زیر انجام گردد:
۱-۴۰) برای جلوگیری از ازدیاد و پراکندگی سیمهای آزاد متحرک، باید در نقاط مختلف کارگاه به تعداد کافی پریز در محلهای مناسب نصب شود.
۲-۴۰) سیمکشی برای استفاده موقت در صورت امکان باید در ارتفاع ۲.۵ متر از کف انجام شود. در غیر این صورت باید سیمها طوری نصب شوند که از آسیبهای احتمالی محفوظ بمانند.
۳-۴۰) تابلوهای برق موقت بایستی به وسیله محفظههایی با درپوش قفلدار مسدود گردند و پیرامون آنها روی زمین یا کف، فرش و یا سکوی عایق ایجاد شود.
۴۱) سطلهای آب و ماسه و کپسولهای خاموشکننده (مناسب با نوع حریق) و الباقی وسایل اطفاء حریق و علائم و نشانههای ایمنی باید در قسمتهای مختلف کارگاه ساختمانی به نحوی که همواره در معرض دید و دسترس باشند نصب و آماده استفاده گردند.
۴۲) کلیه وسایل گرم کننده برقی، گازسوز و نفتسوز باید استاندارد باشد و تهویه هوا در کارگاه ساختمانی باید در نظر گرفته شود.
۴۳) در پایان کار روزانه، قسمتهای در دست احداث نباید در شرایط ناپایداری که در برابر فشار باد یا ارتعاشات آسیب پذیر باشند، رها گردند.
۴۴) هر بخشی از جایگاه کار که ارتفاع آن بیش از ۱۲۰ سانتیمتر باشد باید دارای جانپناه با شرایط زیر باشد:
۱-۴۴) حفاظ از جنس مرغوب و مناسب و دارای استحکام کافی باشد.
۲-۴۴) نرده بالایی بین ۹۰ تا ۱۱۰ سانتیمتر بالای سطح جایگاه قرار گیرد.
۳-۴۴) برای جلوگیری از سر خوردن کارگران یا افتادن مصالح و ابزار از روی جایگاه، پاخور در لبه باز جایگاه به بلندی ۱۵ سانتیمتر نصب شود.
۴-۴۴) نرده میانی میان پا خور و نرده بالایی نصب شود.
۴۵) به هیچ عنوان از سنگ ساب خورده در کف فضاها استفاده نگردد.
۴۶) تحت هیچ عنوان لوله خرطومی جهت لوله کشی برق استفاده نگردد.
۴۷) در صورتی که تغییر مشخصات اجرایی یا مصالح نازک کاری ، نماسازی، کف سازی طبقات و حجم مخزن ذخیره موجب تغییر وزن و بارهای وارد بر سازه گردد، لازم است نقشه های چون ساخت با تائید طراح سازه ارائه گردد.
بدیهی است در صورت عدم اجرا و رعایت موارد مذکور کلیه مسئولیت های حقوقی، مدنی و کیفری و همچنین تبعات مالی و جانی ناشی از عدم اجرای این موارد به عهده مالک و سازنده ساختمان میباشد.
در مورخه ………………………………………… اصل دستورکار فوق نام مهندس ناظر
به اینجانب ……………………………………………… ابلاغ و تفهیم مهر و امضاء مهندس ناظر
گردید.
مهر و امضاء
تاریخ
پیشنهاد مقاله برای مطالعه بیشتر :