چوب، یکی از قدیمیترین مصالح ساختمانی با بافت فیبری است که از زمانهای قدیم به عنوان سرپناه توسط بشر مورد استفاده قرار گرفته است. در حال حاضر به دلیل کاهش جنگلها ارزش این ماده افزایش یافته است. پیشرفت تکنولوژی، مواد دیگری از قبیل بتن، سیمان و آلومینیوم را جایگزین چوب کرده است؛ اما همچنان چوب به دلیل ظاهر زیبا و شکلدهی آسان، در مواردی از قبیل سقف، پوشش مواد، نازککاری و همچنین به عنوان یک ماده تزیینی در ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه به معرفی انواع چوب در ساختمانسازی خواهیم پرداخت.
کاربرد انواع چوب در ساختمان
چوب از طبیعیترین مصالح ساختمانی در ساختوساز است که استفاده از آن علاوه بر سلیقه افراد، به شرایط آب و هوایی و جغرافیایی منطقه مورد استفاده نیز بستگی دارد. استفاده از چوب در ساختوساز با توجه به قابلیتهای بینظیر آن سبک خاصی از ساختوساز را ایجاد کرده است. اغلب، استفاده از این ماده در ساخت ساختمان برای افزایش میزان کیفیت بوده و میتواند ساختار داخلی را با ظرافت بیشتری به نمایش بگذارد. علاوه بر چوب طبیعی در حال حاضر، در دیوارهای داخلی و خارجی نیز از صفحات با روکش نازک الیاف، تخته سه لا و ام دی اف استفاده میشود؛ به عنوان مثال درب پرس شده شامل ترکیبی از تخته سه لا یا تخته فیبر دو وجهی است. کاربردهای مهم چوب در ساختمانسازی شامل موارد زیر میباشد.
- استفاده از چوب در قالب بندی و سازه اصلی ساختمان
- به کارگیری چوب در ساختمانسازی به عنوان مواد جانبی
- استفاده از چوب در دکوراسیون داخلی و خارجی مربوط به ساختمان
مزایای استفاده از چوب در ساختمان
چوب و محصولات زیر مجموعه آن میتوانند در بخشهای مختلفی از خانه از قبیل قاببندی، عایقبندی، سقف، کف و غیر مورد استفاده قرار بگیرند. کاربردهای این ماده در ساختمانسازی بسیار زیاد بوده و در عین حال معایب اندکی به همراه دارد. در ادامه به مزایای استفاده از چوب در ساختمانسازی اشاره شده است:
صرفهجویی در انرژی
چوبهای مورد استفاده در ساختمانسازی بر خلاف دیگر مصالح ساختمانی از قبیل استیل یا متریالهای غیر معدنی در زمان گرما منبسط نشده و موجب ضعیف شدن سازه نخواهند شد؛ بلکه گرما باعث میشود تا چوب خشک شده و استحکام آن افزایش پیدا کند.
همچنین رسانش گرمایی انواع چوب در ساختمان سازی در بین دیگر مصالح ساختمانی به کار رفته کمتر است. به همین منظور استفاده از این ماده در ساختمان باعث میشود تا هدر رفت انرژی کاهش یابد و در نتیجه هزینه کمتری برای گرم کردن خانه پرداخت خواهد شد.
ساخت و ساز سریع با چوب
سرعت ساختوساز با استفاده از چوب بالاتر از دیگر مصالح است. همچنین میزان نیروی کار مورد استفاده در ساختوساز با چوب کمتر بوده که این موضوع میتواند همراه با صرفه اقتصادی باشد. چوب از جمله مصالحی است که شرایط آب و هوایی نمیتواند تأثیری روی ساختمانسازی با استفاده از چوب بگذارد. علاوه بر آن در صورتی که از چوب برای ساختوساز استفاده شود، پس از ساختوساز میتوان اصلاحات مورد نظر را با هدف تطبیقپذیری اعمال کرد.
سازگاری بالای چوب با محیط زیست
چوب به عنوان یک ماده ساختمانی کهن، همواره نقشی اساسی در تمدن بشری ایفا کرده است. در عصر حاضر، با افزایش آگاهی از ضرورت حفظ محیط زیست، توجه به جنبههای زیستمحیطی مصالح ساختمانی از اهمیت فزایندهای برخوردار شده است. در این میان، چوب به دلیل برخورداری از ویژگیهای منحصر به فرد، به عنوان جایگزینی مناسب برای مصالح آلاینده و غیرقابل تجدید مطرح میشود.
استحکام و مقاومت بالای انواع چوب در ساختمان سازی
یکی از مزایای استفاده از چوب در ساختمانسازی استواری و سرسختی آن است. این ماده دارای مقاومت کششی مناسبی بوده و میتواند به عنوان متریالی مقاوم و سرسخت در ساختمانسازی مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین چوب دارای ایمنی، دوام در برابر فشار، وزن کم و استحکام است.
مقاومت بالای چوب در برابر آب
نکته مهم در زمان استفاده از چوب در ساختمانسازی مقاومت بالای آن در برابر رطوبت و خیس شدن است. برخی از گونههای چوب مقاومت بالایی در برابر آب و رطوبت داشته و میتوانند به عنوان یک ماده جذبکننده رطوبت مورد استفاده قرار بگیرند.
معایب استفاده از چوب
انواع چوب در صنعت ساختمان سازی در صورت عدم نگهداری صحیح میتوانند منبسط شده و بسیاری از خصوصیت ساختاری خود را از دست بدهند. همچنین احتمال ترک خوردگی، خم شدن و یا پوسیدگی آن در شرایط بد وجود دارد. علاوه بر آن احتمال تخریب چوب در اثر قرارگیری مداوم در برابر خشکی، رطوبت، دمای بالا و پایین وجود دارد. سازههای چوبی در معرض خطر آتش سوزی قرار گرفته و مقاومت اندکی در برابر آتش دارند.
رایجترین انواع چوب مورد استفاده در ساختمانسازی
چوبهای مختلفی در ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرند که برخی از آنها چوبهای طبیعی بوده و برخی دیگر به عنوان چوبهای مهندسی شده شناخته میشوند. به طور کلی چوبهای مورد استفاده در ساختمانسازی تنوع زیادی دارند و هر کدام ویژگیها و قابلیتهای خاصی را ارائه میکنند.
همه مدلها مناسب ساختمانسازی نبوده و بر اساس بافت، رنگ و عوامل دیگر دستهبندیهای مختلفی را شامل میشوند. چوبهای مورد استفاده در ساختمانسازی به سه دسته چوب سخت، چوب نرم و چوب مهندسی شده تقسیم میشوند. رایجترین چوبهای نرم مورد استفاده در ساختمانسازی شامل چوب درخت کاج، درخت سدر، صنوبر و درخت سرخ است.
چوب سخت؛ یکی از انواع چوب در صنعت ساختمان سازی
چوب سخت با بافت متراکم خود معمولاً از درختان دارای برگ ریز تولید میشود. ممکن است در ابتدا تصور کنید با توجه به نام سخت، دوام این نوع از چوبها بیشتر است. اما باید گفت برخی از انواع چوب نرم مقاومت بالاتری نسبت به چوب سخت دارند. این مدل از چوبها دارای دانههای ریزی در ظاهرشان هستند و با توجه به تراکم بالا اغلب در کفپوشها، پایه مبلمان و غیره مورد استفاده قرار میگیرند.
چوب مهندسی شده برای ساخت و ساز
چوبهای مهندسی شده یکی از انواع چوب در صنعت ساختمانسازی بوده و در واقع یک مدل مصنوعی از چوبهای طبیعی هستند که در کارخانه و تولیدیها ساخته و مورد استفاده قرار میگیرند. برای این کار اغلب افزودنیهایی به چوبهای طبیعی اضافه میشود تا فواید آنها را نسبت به چوب طبیعی افزایش دهند. به این ترتیب برخی مشکلات چوب طبیعی کاسته و در نهایت ویژگیهای مورد نظر به آنها اضافه میشود.
این ویژگیها باعث میشود تا چوبهای مهندسی شده بتوانند در تمامی حوزههای ساختمانسازی مورد استفاده قرار بگیرند. این نوع چوب بر اساس نوع مواد افزودنی و نحوه ساخت انواع مختلفی داشته و میتوانند کاربردهای متفاوتی داشته باشند. در ادامه به انواع چوب مهندسی شده اشاره شده است.
تخته سه لایی
تخته سه لا یا یکی از انواع چوبهایی است که به طور طبیعی وجود نداشته و معمولاً در کارخانه ساخته میشود. برای تولید تخته سه لا چند لایه نازک از روکش چوبی را به هم چسبانده و یک ماده با استحکام بسیار بالا و وزن اندک تولید میکنند. این محصول در قالببندی ساختمان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
ساخت تخته سه لا به گونهای است که آن را برای استفاده در مناطق مختلف آب و هوایی مقاوم کرده و در این مناطق آسیب کمتری میبیند. در حالی که چوبهای طبیعی در برابر شرایط آب و هوایی مقاومت کمی دارند. از این ماده برای ساخت قاب درب و پنجره نیز استفاده میشود.
تخته با چگالی متوسط یا MDF
یکی دیگر از انواع چوب مهندسی شده مورد استفاده در ساختمانسازی تخته فیبر با چگالی متوسط یا همان ام دی اف است. این محصول تراکم بیشتری نسبت به تخته سه لا دارد. برای ساخت تخته ام دی اف از چوب طبیعی به همراه ترکیبی از چسب، موم و رزین استفاده میشود.
این تخته به عنوان یکی از انواع چوب در ساختمان سازی در ساخت کابینت، مبلمان، تخت خواب و موارد بسیار دیگر استفاده خواهد شد. در اغلب موارد از روکش ونیر روی آن استفاده میشود که ظاهر آن را شبیه به چوب طبیعی خواهد کرد. مهمترین ویژگیام دی اف امکان تولید آن از مواد بازیافتی چوب است. از این رو استفاده از آن میتواند باعث کاهش قطع درختان شود.
تخته کامپوزیت
یکی دیگر از از انواع چوب در صنعت ساختمانسازی، کامپوزیت است که انواع مختلفی داشته و در رنگهای متنوعی تولید میشود. در ساخت این نوع تخته، پلاستیک و فیبر را به همراه فشار و گرما به چوب اضافه میکنند. بهترین ویژگی تخته کامپوزیت دوام بالای آن است که باعث شده تا این محصول در اغلب زمینهها مورد استفاده قرار بگیرد. همچنین مواد تشکیل دهنده تخته کامپوزیت باعث مقاومت بالای آن در برابر نور خورشید میشود.
سخن پایانی
در این مطلب کاربردهای چوب در ساختمانسازی، مزایا و معایب به کارگیری چوب در ساختمان و به معرفی انواع آن پرداخته شد. انواع چوب ساختمان با وجود مزایا و معایب، گزینه محبوبی برای زیباسازی ساختمان به شمار میروند. اغلب سازندگان تلاش دارند تا چوب را با دیگر مصالح ساختمانی ترکیب کرده و از فواید آن در کنار بیشترین کارایی برای ساختمان استفاده کنند.
بهترین گزینه برای ساخت و ساز علاوه بر چوبهای طبیعی، چوبهای مهندسی شده هستند که با توجه به هر نوع وضعیت آب و هوایی میتوانند تجربه استفاده از چوب در ساختمان را افزایش دهند. گروه بازرگانی مدحت وود از سالها پیش تاکنون در زمینه واردات پلای وود با کاربری در صنایع مختلف فعالیت دارد.
این مجموعه با انبار بزرگی از انواع چوب صنعتی توانسته به خوبی نیاز پیمانکاران و افراد حاضر در این صنعت را پاسخ دهد. همچنین محصولات ارائه شده توسط مدحت وود از کیفیت و قیمت مناسبی برخوردار میباشند.
توجه : این مطلب آگهی ساختمان، یک تبلیغ رپورتاژ بوده و اویم شاهانه در محتوا و محصولات آن هیچگونه نظری و مسئولیتی ندارد.